“Koje je zvanje društvu najpotrebnije? Svakako ono koje omogućava sva druga zvanja”
Anđelko Mrkonjić, red. Prof. na sveučilištu u Zadru

ODGOJITELJ
to je stablo
gdje se gnijezde dječji snovi,
i odakle svako dijete
na krilima mašte plovi!

Odgojitelji su moderatori odgojno-obrazovnog procesa. Uz pažljiv i human odnos prema svim odgojenicima, poštivanje dječje osobnosti, objektivnost i visok etički kodeks, odgojitelj planira, potiče, usmjerava, prati i analizira uspjeh svakog odgojenika pojedinačno ili grupno kao cjeline.

ODGOJITELJ
to je vjetar
koji mnoge struje miješa,
kad je bura – sjuži mora,
a bonace- uskomeša!

ODGOJITELJICA
uzvišen je to poziv! To je zvanje, a ne zanimanje!

Nije lako biti dobar odgojitelj. Ovaj poziv zahtijeva svestranu osobu bogatu mnogim kvalitetama: to su osobe koje u sebi sadržavaju osobne, profesionalne i stručne kompetencije , sposobnosti i motiviranost za rad. Svojom pojavom u očima djece evociraju pojam osobe kojoj se „slijepo“ vjeruje, koja predstavlja određeni autoritet. Zato je važno da odgajatelj voli svoj poziv i predstavlja pozitivan model identifikacije, uzor ponašanja i djelovanja. U vremenskom periodu u kojem ide u vrtić – odgojitelj je glavna osoba u životu djeteta.

U svom „Smislu za čuđenje“ (1956.) Rachel Carson o ulozi odgojitelja je napisala: „Iskreno vjerujem da za dijete, a i za njegove roditelje koji ga žele voditi, znanje nije ni upola tako važno kao osjećaj. Ako činjenice predstavljaju sjemenke koje izrastaju u znanje i mudrost ,tada su emocije i osjeti plodna zemlja u kojoj te sjemenke rastu.
Godine ranog djetinjstva su vrijeme kada se priprema ta zemlja. Jednom kada se emocije razviju: smisao za lijepo, uzbuđenje novim i nepoznatim, osjećaj suosjećanja, žaljenja, obožavanja ili ljubavi – tek tada ćemo posegnuti za znanjem o uzroku naše emocionalne reakcije. Kada jednom otkrijemo emocije – one traju. Važnije je utabati put djetetu da ono poželi nešto saznati, nego ga staviti na dijetu bogatu činjenicama koje ono nije spremno usvojiti.“

ODGOJITELJ
to je luka,
svaka joj je barka važna
i čuva je dok ne stasa
da isplovi moćna, snažna.

ODGOJITELJ
to je ljubav
i toplina zagrljaja,
što tananom, vječnom niti
kraj s početkom čvrsto spaja!!!

ODGOJITELJ
to je snaga
koja ima čudnu moć,
da pomogne dječjem oku
put pronaći i kroz noć!

“Kod odgajanja djece glavna je stvar da im se srce oplemeni, da se zadoje ljubavlju svog naroda, svoje domovine, ljubavlju svega što je dobro i plemenito.”
Ante Starčević

“Dječja igra je borba protiv ispraznosti društvenog života. Sve buduće sklonosti ili nadarenosti obično progovaraju već u dječjim igrama.”
Miroslav Krleža

“A što bih jedino potomcima htio namrijeti u baštinu – bila bi VEDRINA. Kristalna kocka vedrine.”
Tin Ujević