I ove godine sudjelovali smo na znanstveno- stručnom skupu s međunarodnim sudjelovanjem „Mirisi djetinjstva“ – 22. dani predškolskog odgoja Splitsko-dalmatinske županije. Skup je održan 03. i 04. studenog 2016. godine u Makarskoj. Osnovna tema skupa bila je učenje u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju. Tijekom skupa prezentiran je niz stručnih radova i radionica te prikazani brojni primjeri prakse rada u predškolskim ustanovama. Naša odgojiteljica Seka Gnječ sudjelovala je aktivno s prezentacijom svog rada „Glagoljica u dječjem oku i srcu“. Njen rad je prepoznat od strane sudionika kao iznimno vrijedan i kreativan doprinos odgojno-obrazovnoj praksi. U nastavku možete pročitati sažetak rada te pogledati prikazanu prezentaciju.

Glagoljica-u-djecijem-oku-i-srcu

„ GLAGOLJICA U DJEČJEM OKU I SRCU“
Interes djece za navedenu temu potaknut je kako plakatom glagoljice koji je bio izvješen u gradskoj knjižnici koju smo posjetili, tako i starim knjigama pisanim na glagoljici koje su vidjeli pri posjeti knjižnici u mjesnoj crkvi. To je bio početni korak u razvoju projekta čiji je cilj bio upoznati i približiti staro hrvatsko pismo, a zadaće razvoj svijesti o tradiciji svog naroda, razvoj nacionalnog identiteta kao i stjecanje spoznaja o hrvatskoj kulturnoj baštini.

Sudionici projekta bili su djeca u dobi od 5 do 7 godina, a projekt je realiziran tijekom pedagoške godine 2015./2016. Sadržajima i aktivnostima koje smo provodili djeca su dobila informacije o glagoljici, bogatila spoznaje o razvoju pisma i pisanim ostacima iz prošlosti. Razvijala su vizualnu i slušnu percepciju, govorni aparat izgovaranjem slova glagoljice kao i finu motoriku šake pisanjem i izrezivanjem slova glagoljice. Poticali su se pozitivni stavovi prema društvenoj sredini, a uključivanjem obitelji u projekt ostvaren je značajan napredak u povezivanju djece, obitelji i same predškolske ustanove.

Na 22. danima predškolskog odgoja u Splitu odgojiteljica Seka Gnječ izložila je svoju prezentaciju pod nazivom “Glagoljica u dječjem oku i srcu”.